Merhabalar tekrardan :)
"Bu defa derdin neydi, ne diye meşgul ediyorsun bizi?" mi diyorsunuz?
Mutfaktaki derin araştırmalarımın, deneylerimin sonucu oluşmuş bir tarifimi paylaşmak istiyorum. Yoksa gideyim mi?
Merak ettiniz, değil mi?
Ben de merak ede ede bu sonuca ulaştım. Çok ilginç bir tatlı değil. Gayet uslu hanım hanımcık bir tarif :)
Fakat...
Yapılışındaki ufak tefek farklılıklar tadında göz ardı edilemez güzelliklere neden oluyor.
Ağız sulandıran, nehirlendiren hatta okyanuslandıran tatlar içeriyor.
Hem de sağlıklı...
Kış ayları için...
Tatlı yerken sağlığımızı da güçlendirmek...
Kendim oluşturdum diye demiyorum çok marifetli bir tatlı bu :D
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı margarin
- 4 yemek kaşığı un
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 1 litre süt
- 1 yumurta
Üzeri için
- 2 adet elma
- 1 avuç taze sarı hurma
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Deneyin yapılışı :D
- Yağı tencerede eritiyoruz ilk önce.
- Sonra unu ekleyip kavuruyoruz birazcık
- Un çok hafif renk değiştirdiğinde sütü ekleyerek hızlıca karıştırıyoruz. Sütümüz soğuk olmazsa güzel olur. Normal ısıdaki süt unun topaklanması derdini bir nebze olsun azaltabilir. Ah, bir de sütten yarın bardak kadar ayırırsak iyi olur. Ayırmazsak da olur, fazladan bir yarım bardak daha süt temin etsek yeterli :D
- Karışıma hemen şekerini de ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz.
- Pişirirken sürekli karıştırıyoruz muhallebideki gibi.
- Tatlı yanardağ misali patlayarak etrafa sıçramaya başlayınca ki bunu kaynarken hep yapıyor, altını kısarak koyulaşıncaya kadar hızlı hızlı karıştırarak pişiriyoruz. Patlayan baloncuklar çok güzel el yakıyor aman dikkatli olalım ;)
- Kıvamını beğendiğimiz zaman artık diğer aşamaya geçebiliriz.
- Burada hızlı davranmamız gerekiyor arkadaşlar. Hala daha ateşin üzerinde olan tatlımızın dibi tutmadan işlemi gerçekleştirmeliyiz. 1 adet yumurtayı hatırlarsınız malzemeler kısmından. İşte onu alıp bir kasede çırpıyoruz ve elimizdeki o yarım bardak süt vardı ya hani onu da yumurtaya ekleyip bunları bir güzel karıştırıyoruz. Buradaki sütün sebebi yumurtayı inceltmek. Şimdi bu sütlü yumurtayı ocaktaki tatlıya yavaş yavaş ekleyeceğiz. Eklerken de hızlı hızlı karıştıracağız hatta mümkünse çırpacağız. Bu esnada yumurtanın parça parça pişmesini önlemek için kullandık o sütü işte. Tatlı tamamen homojen bir karışım olacak.
- Yumurta eklendikten sonra az bir süre daha çırpmaya ara vermeden pişiriyoruz. Artık kolumuzun karıştırmaya dermanı kalmayınca tencereyi ocaktan alıyoruz :D
- Tatlı soğumadan hemen sunum tabağına alalım ve soğumaya bırakalım o tabakta.
Sıra üst katta :D
- Elmalarımızı güzelce yıkayıp soyup temizleyip küp küp doğruyoruz.
- Hurmalarımızı da yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğruyoruz.
- Yapışmaz bir tavada meyvelerimizi kavuruyoruz kendi kendilerine.
- Elmalar böyle sulanınca, hafif erirmiş gibi yumuşayınca şekeri de ekliyoruz tavaya. Şekerin miktarını kullandığımız elmaların tatlılığına göre ayarlayabiliriz. Ekşi olduğunu düşündüğünüz ( yani doğrarken ağzımıza attığımız iki parçadan anladığımız ) elmalar için birer kaşık daha şeker ekleyelim.
- Kavurma işlemini kesmeden harcın yarısını alıp tatlının beğendiğimiz bir yerine dökelim. Ben daha önce yaptığım şu resimde görüneninde orta kısma düz sermiştim. Kenarlarına da biraz sonra yapacağımız versiyonunu.
- Kalan ve kavrulmaya devam eden meyvelere Hindistan cevizi rendesini ekliyoruz bu defa. Çok az daha kavurup ocaktan alıyoruz ve çabucak tatlının beğendiğimiz diğer bölgelerine döküyoruz.
- Meyve kavurmalarımızı şekerledikten sonra şeker karamelize hale geçtiğinden, ısıdan uzaklaştıkları anda birbirlerine kenetlenip kafalarına göre katılaşabilirler ve süslemeye fırsat vermeyebilirler. O yüzden elimizi çabuk tutmakta her zaman fayda var ;)
Not : Tatlı mutlaka iyice dinlenip soğuduğunda yenmeli. Sıcakken yerseniz tadını beğenmemeniz çok büyük bir ihtimal. Yine de soğuduktan sonraki haliyle karşılaştırmak için bir tadına bakın ılıkken de. Farka şaşıracaksınız :D
Muzlusunu da denedim. Muz kavrulurken eriyor maşallah dümdüz oluyor böyle ama lezzet uygundur hatta harikadır. Normal cevizle de Hindistan ceviziyle de fındıkla da iyi geçiniyor ayrıca :D
Afiyet, bal, nefes olsun!
Brian Crain - Rain (Yağmur)
"Wind (Rüzgar)" isimli parçayı da mutlaka dinleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın :)
Please share your words ^-^