Pin Me

2014/03/06

Elmalı Kurabiye ya da Elmalı Pasta?

Kurabiye serisine devam :)

Geleceğim, geleceğim deyip de henüz vakit bulup gelemeyen arkadaşlarımın şerefine :D



Malzemeler
_-^-_              _-^-_
 
Hamur için;
- 250 gr tuzsuz tereyağı
- Yarım su bardağı pudra şekeri
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
 
İç dolgusu için;
- 3 adet iri elma
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 çay kaşığı toz tarçın
 
Üzeri için;
- Birazcık pudra şekeri
 
(Bunlar fırından cidden yeni çıktı!)


Yapılışı


  • Öncelikle iç dolgusu için iyice yıkanmış elmaları soyup rendelememiz gerekiyor. Rendeleyelim :) Tavada kavuruyoruz şimdi onları. Şekerini ve reçelimsi hal alınca da tarçını ekleyelim. Oh, mis gibi kokuyor *-*


  • Elmaları bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.

Hadi, hamura geçelim.

  • Önce yağı ılıtarak yumuşamasını sağlayacağız, baylar, bayanlar :) Kaynatmıyoruz yalnız, sıcak bir ortamda bir süre beklediğinde kendiliğinden gevşiyor zaten.

  • Derin bir kaba yumuşamış tereyağını, soğuk olmayan yoğurdu ve şekeri koyup karıştırıyoruz. Çok geçmeden unumuzu da ekliyoruz.

  • Elenmiş un kullanmak en iyisi ama o kadar ayrıntısıyla uğraşamam diyenler için bir yöntem söylemiştim daha önce :D Yine söyleyeyim, değil mi? Unu eklerken biraz havadan azar azar serperek de elenmiş görüntüsü verebiliriz ;) Kabartma tozunu da unun üstüne ekleyip hamurumuzu yoğuralım artık.

  • Hamuru temiz bir zeminde merdane yardımıyla açıp çeşitli şekillerde kesip harcını yerleştirip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.

Yaklaşık iki tepsi çıkıyor hazırladığımız hamur ile :)

Şekillerin çeşitlerine gelince;

  • Kare kesip çaprazdan (köşegene) dolguyu ince uzun seriyoruz ve boşta kalan köşeleri birbiri üzerine kucaklaştırıyoruz. Bu klasik modelimiz :)

  • Kocaman bir yuvarlak açıp pizza gibi sekiz eş parçaya dilimleyip dış kenarına ince uzun elmaları serip sivri uca doğru yuvarlıyoruz. Bu da kruvasan tarzı :)

  • Normal yuvarlaklar kesip bunların orta kısımlarını bıçakla çizik çizik açarak iç harcı çizgilere dik serip paralelinde hamuru kendi etrafında sararak ay şeklinde tepsiye diziyoruz. Zebralı hilal ay modeli :D 

  • Kenarları dalgalı kurabiye kalıbımız olduğunda da iki hamuru arada bir top dolgu olacak şekilde üst üste koyup topunu birden kalıpla kesiyoruz. Üstte kalan hamurun ortasına bıçakla artı şekli çiziyoruz. Mini turta şekli :)

  • İç harcın hava almasına müsaade edecek herhangi bir modeli kendimiz de geliştirebiliriz. O da kafama esti modeli olur :D


180 santigrat derecede yaklaşık 20 dakika!



"Harika klasik bir tat", "vazgeçilmez beş çayı tarifi "gibi unvanların sahibi kurabiyemiz...

Afiyet, bal, vitamin olsun!

Tatlılıkla...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fikirlerinizi lütfen bizimle paylaşın :)
Please share your words ^-^