Ne güzel bir gün bugün!
Ne tatlı bir insan doğmuş bugünde :) [Benim biricik dostum (41 yıllık olan) kendileri]
Tatlı, sofistike ve çılgın :D
Hadi, "Doğum Günü Çocuğu" şerefine profiterol yapalım!
Sizleri de zorlu bir yola sürüklüyorum ama olsun, sonucuna değer...
Şu geçenlerde fırın kağıdına çıkan kalpli bir desen göstermiştim ya 'Acaba neyin izi?' diye, işte o bir profiterol idi. Ya, kalpli profiterol olur mu, demeyin, o lezzete kalp yakışmaz mı? Sevince oluyor :)
İçindekiler kısmına gelelim;
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 100 gr margarin
- 100 gr tereyağı
- 2 su bardağı un
- 5 orta boy yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- Muhallebi
- 1/2 paket toz krem şanti
- 4 yemek kaşığı kakao
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı bal
Ek;
- İstenilen herhangi bir yerde vanilya ekleyebiliriz. Hamura, kremaya ya da sosa...
Başlayalım;
- Öncelikle hamurdan biraz bahsedelim. Fırına girmeden önce ocak ile tanışan hamurgillerden kendileri... Bir tencerede süt ve suyu margarin ve tereyağı ile ısıtacağız ve un eklendikten bir iki dakika sonraya kadar ocak ile çalışacağız.
- Tencereyi ocağa koyalım, içine birer bardak su ve sütü dökelim ve ateşi açalım. Bu arkadaşlar ısınmaya başlarken zahmet olmazsa yağları küçük parçalar haline getirelim sonra da tencereye ekleyelim. Şeker ve tuzu da...
- Yağlar eriyip karışım ilk kaynama belirtilerini gösterdiğinde bir elimize çırpıcıyı alarak yavaş yavaş unu ekliyoruz. Malum karışım sıcak, unu dökerken karıştırmasaydık... İşimiz biraz zorlaşırdı sadece başka ne olabilir ki, dert etmeyin :)
- Unun hepsini tencereye aldığımızda tencerenin içindeki artık bir hamur olmuş oluyor. Hamuru sadece bir iki dakika hatta sadece bir dakika kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kendi etrafında toplanan bir hamurumuz var artık. Ocaktan alalım.
- Tencerenin kapağını yarı kapalı tutarak hamurun ılınmasını bekleyelim biraz. İçine yumurtaları kıracağız, sıcak olursa karışmadan pişerler, parça parça, işlevi kaybolur sonra, en başından tekrar etmek durumunda kalırız.
- Evet, öncül hamurumuz ılındığına göre yumurta zamanı geldi. Elimizde yine çırpıcı, hazır bekliyoruz. Teker teker yumurtaları kırıp hamuru çırpıyoruz. Bir yumurtayı hamurla iyice kaynaştırmadan diğer yumurtaya geçmiyoruz. Nedenini bilmiyorum, usul böyle :D
- Hamurun kıvamı gittikçe açılıyor. Eğer çok cıvık olduğunu düşünürsek son yumurtayı ekleme konusunda bir daha düşünebiliriz. Şöyle, mesela hamurdan bir parça fırın tepsisine serdiğimiz yağlı kağıda koyduğumuzda en azından iki milimlik bir yükseklikte kendini taşıyabilecek, öyle yayılmayacak 'ne güzel yer buldum' diye :D
- İşlem tamamlanınca hamuru açıkta bırakmayalım, kuruyor. İki tatlı kaşığı ile ya da sıkma torbası ile ya da ucu delinmiş saklama poşetini kendimize sıkma torbası yaparak onun ile hamuru her parçaya iki parmak özel alan tahsis ederek tepsiye sıkıyoruz. Yani aralarında boşluk bırakarak... Bunlar fırına girince bir kabarıyor ki, ohooo! Yanlardan ikiye boydan üçe filan katlıyorlar kendilerini.
- Fırında 200 dereceden başlayıp 20, 10, ve 10 diyerek 40 dakikayı bölerek her defasında ısıyı 20 derece düşürerek ve kapağı hiç mi hiç açmayarak pişiriyoruz. Sürenin sonuna geldiğimizde ise henüz yanmamışlarsa hala daha kapağı açmayarak ılınıncaya dek bekliyoruz. Sonra tedbirli davranarak önce kapağı aralıyoruz, baktık ki yelkeni suya verip ufaktan sönmeye kalkışmıyorlar ki huylarıdır yaparlar, fırından çıkarabiliriz.
- Malzemelerimiz sonucu yaklaşık iki tepsi hamur büyüklüklerine göre de yaklaşık 70 adet top çıkıyor.
- Pişirme kısmı sabır gerektirse de toplar sönmeden ayakta kalabildiklerinde insan gerçekten çok seviniyor :)
- İlk tepsiyi pişirirken muhallebi, ikinci tepside de sos hazırlanabilir.
- Muhallebi soğuduktan sonra toz krem şanti ile çırpıyoruz.
- Sosu da ikinci tepsimiz pişerken hazır halledelim. Küçük bir sos tenceresi veya tavasına yağı koyalım, eritelim. Eriyince kakaoyu ekleyelim. Karışsınlar güzelce sonra da sütü ekleyelim.
- Kaynamaya başlayınca altını kapatalım. Ilındığında balı ekleyelim. Karıştıralım. Ağzı açık bırakmayalım. Bu sos, yapmaya çalıştığımız katmerli şeker içeren tatlımızı biraz olsun masum gösterecek bir usulde. Bir invert şeker meselesi vardır. Balı ısıyla bozmadığınız sürece kan şekerini etkilemez. Normal toz şekerin gösterdiği yıkıcı etkiyi göstermez kendileri. Bal en masum tatlıdır ^^
- Hamur topları, krema ve sos hazır olduğuna göre sıra kombinasyon işlemine geldi :]
- Sıkma torbamız ve ince ucu olduğunda topları kremayla doldurma işlemi kolay olur. Topları ince uç ile deleriz ve ucu topun içinden dipten geriye çekerken kremayı içine sıkarız.
- Sıkma torbamız olmadığında ise sabrımız yetiyorsa bu işlemi daha büyük bir açıklık ve çay kaşığı ile el becerimizi konuşturarak yaparız.
- En olmadı, hamur toplarımızı kırt diye ikiye böler arasına kremayı süreriz :D
- Yine kafanıza göre takılın. Hadi dolduralım şunları!
- Hepsini yapıp uygun gördüğümüz bir tabağa diziyoruz. Usule göre gitmek istersek kule gibi üst üste yığalım sonra da hepsi hazır olunca sosu tepesinden aşağı boşaltalım.
- Ya da tek tek yan yana dizip hepsinin üzerine sırayla sos gezdirelim.
Not:
Her deneyişimizde mükemmel görünüm elde etmeyi beklemek pek normal olmaz. Bir işe yeni başladığımızda hemen beklediğimiz sonucu elde edemeyebiliriz. Sürekli yaptığımız, artık ustalaştığımızı düşündüğümüz bir işte bile kimi zaman beklenmedik sonuçlar elde edebiliriz. Benim çeşitli zamanlardaki profiterol denemelerimin fotoğraflarına bakarak bunu kolayca söyleyebiliriz :D Şu soldaki ilk denemem değil ve ilkinden daha vahim görünüyordu. Neyse ki profiteroller görünümü güzel olmasa dahi afiyetle yenebilir durumda oluyorlar ;)
Afiyet, bal, lezzet olsun!
Görüntüsü iştah açan, 'bu lezzet şu kadarcık şeyin içinden mi çıkıyor' dedirten ve her şeyiyle hayranlık uyandıran bu güzel tatlıyı hepimize sevdiklerimizle yemek nasip olsun.